Surdegsbröd i gjutjärnsgryta

Ingredienser
525 g ljummet vatten
500 g vetemjöl
250 g fullkornsmjöl
15 g salt
125 g surdeg (se hur du gör surdeg här)
Rismjöl
1 jäskorg, 26 cm i diameter

 

Gör så Här

Dag 1:

Häll vatten, vetemjöl och fullkornsmjöl i blandarens skål, och knåda ihop degen i 2 minuter vid låg hastighet. Täck över skålen med en fuktig handduk och låt den jäsa i 2 timmar.

Tillsätt surdeg och salt efter två timmar.

Knåda degen i ca 7 minuter vid medelhög hastighet, tills den samlar sig runt degkrogen och släpper skålens kanter någorlunda.

Smörj en stor skål med lite olja, och lägg över degen i denna. Täck över skålen med en fuktig handduk och låt degen jäsa i 2 timmar i rumstemperatur.

Du ska vända degen varje halvtimme – alltså totalt 4 gånger på 2 timmar.

Detta görs genom att lyfta upp sidan av degen och vika in den mot mitten. Detta görs hela vägen runt.

Efter den sista vikningen flyttar du degen till en jäskorg beströdd med rismjöl. (Anledningen till att du bör använda rismjöl är att den inte absorberar fukt från degen). Ställ degen på kylning över natten – helst med en överdragen plastpåse eller täckt med en fuktig handduk.

Dag 2:

Sätt ugnen på 230 °C (varmluft) och sätt in grytan med locket på. Låt grytan värmas upp i 30–40 minuter – det är viktigt att grytan blir riktigt varm.

Lägg degen i den varma grytan. Gör eventuellt några snitt i degen, så får den ett vackert mönster när den har gräddats. Lägg på locket och sätt tillbaka grytan i ugnen. Grädda brödet i 20 minuter

Ta av locket och grädda i ytterligare 35 minuter.

Sänk värmen till 180° och låt stå i ytterligare 15 minuter, tills skorpan är gyllene och spröd. Använd en termometer för att kontrollera att temperaturen är ca 96–98 °C i brödets mitt.

Tippa ut brödet ur grytan och låt det svalna på ett galler.

Etiketter:,